Modelsites

De Internetgroep maakt gebruik van twee gangbare en eenvoudige beheerprogramma’s voor websites, een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): Joomla en WordPress. Van beide omgevingen worden twee verschillende “modelsites” aangeboden. Daarvan kunnen webmasters een kopie aanvragen. Met een kopie van de gekozen model site kunnen de groepen hun eigen website bouwen in de huisstijl van Amnesty International. Natuurlijk kan ook bij andere websites van de lokale groepen gekeken worden ter inspiratie. Zie ook de pagina Groepenoverzicht voor andere Joomla en WordPress sites.

Er zijn wel een aantal richtlijnen waaraan een website van een lokale Amnesty site aan moet voldoen. Deze vind je bij de Downloads pagina:  Richlijnen juni 2020.

 WordPress

logo wordpress rand

 Eén modelsite is een WordPress-site, ook één van de vele Content Management Systems (CMS). De Internetgroep heeft ook voor Wordpress gekozen omdat deze gratis is, er een grote verscheidenheid "plugins" beschikbaar is en omdat er ook hiervoor goede ondersteuning beschikbaar is.

De Internetgroep van Amnesty heeft drie standaard modelsites gemaakt voor WordPress.

 • Modelsite 1 Eenvoudigtest10uitgebreide beschrijving
  Dit is een eenvoudige modelsite zonder het gebruik van het rechter Zijmenu en maakt eigenlijk alleen gebruik van Pagina’s en bijvoorbeeld geen gebruik van Berichten.
 • Modelsite 2 Standaard – test11uitgebreide beschrijving
  Deze modelsite maakt gebruik van het rechter Zijmenu van het thema en gebruikt naast Pagina’s ook Berichten voor het laatste Nieuws.
 • Modelsite 3 Fotoshow – test12uitgebreide beschrijving
  Deze modelsite toont op de startpagina een aantal foto’s van de laatste berichten. Ook worden op de startpagina de laatste 3 berichten als BLOG weergegeven. Op de overige pagina’s wordt het Zijmenu van het thema getoond. Naast Pagina’s zijn Berichten dus een belangrijk onderdeel van de site.

Alle sites zijn gemaakt met het thema Benevolent. Van het thema Benevolent is daarnaast een zogenaamd Child thema gemaakt met speciale aanpassingen gemaakt voor de Amnesty modelsite layout. Dit Child thema heet Benevolent Amnesty.Webmasters zijn vrij eventueel een ander thema te kiezen.
Voor meer informatie over de WordPress instellingen, zie bij de downloads: Modelsite_1_2_en_3_WP_Instellingen.pdf.

WP Modelsite1

WP Modelsite2

WP Modelsite3

Joomla

logo joomla rand

De andere modelsite is een Joomla-site, De Internetgroep heeft voor Joomla gekozen omdat deze gratis is, omdat er een grote verscheidenheid aan hulpprogramma’s, “extensies" beschikbaar is en omdat er goede ondersteuning mogelijk is via  Joomla NL (http://www.joomlanl.nl/). Zie voor de modelsites: https://test48.amnesty.nl en https://test49.amnesty.nl. Het template op de model sites is een aangepast Protostar template, dat door de Internetgroep wordt ondersteund. Webmasters zijn vrij eventueel een ander template te kiezen. (maar deze wordt dan niet ondersteund door de internetgroep)

Aanvragen en ondersteuning

Op de pagina Webhosting zie je dat je als lokale Amnesty groep gratis kunt hosten bij Amnesty. Je kunt een kopie van één van de modelsites voor Joomla of WordPress aanvragen. Wij richten dan eerst een testomgeving voor je in waar je de juiste Superuser/Administrator rechten krijgt om de site naar je wensen aan te passen. Als de site dan naar wens is, kunnen we deze overbrengen naar zijn definitieve locatie als iets van https://<plaatsnaam of groepsnaam>.amnesty.nl
Je kunt je aanvraag richten tot:
            Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van het IT-team van Amnesty Nederland

Voor het aanmaken van een testsite hebben we de volgende gegevens nodig:

 • De naam van de Amnesty groep
 • De naam van de site die jullie uiteindelijk willen gebruiken: https://<plaatsnaam of groepsnaam>.amnesty.nl
 • De naam en het emailadres van de (eerste) webmaster
 • Het type CMS: Joomla of WordPress
 • Bij WordPress: keuze uit Modelsite 1 Eenvoudig, 2 Standaard of 3 Fotoshow of eventueel een ander thema

Voor meer hulp en ondersteuning zie de pagina Service. Daar zie je ook de mailinglijsten voor Joomla en WordPress waarbij je een vraag kunt stellen aan een collega webmaster van een lokale groep.
Als lokale webmaster voegen we je ook toe aan één van beide lijsten, om je ook op de hoogte te houden van veranderingen in de omgevingen.

Onder menu Service | Downloads vind je meer informatie over Joomla, WordPress en handleidingen, templates en richtlijnen die je kunt downloaden